Cronologia del Segle XX
►1905: El 2 de març Pere Caldentey descobria les Coves dels Hams. Cinc anys després, s’obrien al públic.
►1910: La “Colònia”- que progressivament va creixent en número de residents fixos- ja està constituïda per 20 homes, 22 dones i 33 menors.
En aquest període la majoria dels habitants es dediquen a la pesca. A l’estiu cal destacar la visita de molts manacorins atrets per la possibilitat de banyar-se a la platja. Així s’instal•len casetes pròpies d’un balneari.
►1913: El 24 d’octubre tres monges de la Germandat de la Caritat s’estableixen al carrer de la Concepció. L’any 1916 Llorenç Caldentey dóna el solar per construir el Convent del carrer Monges. El Vicari General Mossèn Antoni Alcover beneeix el nou convent.
Fins a la dècada dels 80 les monges de la Caritat- a més de tenir cura del manteniment de la Parròquia- es van dedicar a l’assistència sanitària i a l’educació dels més petits. Al juliol de 1992, la falta d’activitat provocà el tancament del convent. A l’actualitat però funciona com a centre residencial per a les Germanes de la Caritat.
segleXX2►1920-1930:En aquesta dècada es fa necessària la creació d’una escola pública i neixen els primers hotels. Tot i que cal apuntar que l’Hotel Felip, que encara funciona durant tot l’any, és anterior i ja ha superat els 100 anys.
En aquest anys, les Coves del Drach i les Coves dels Hams ja atreuen a Porto Cristo notables visitants de tot el mon.
Durant aquest període Porto Cristo es va convertir en port pesquer gràcies a la riquesa de la mar i a la iniciativa dels pescadors, es va autoritzar la instal•lació de llocs de venda de peix al Port i arriben les primeres Barques del Bou.
En aquests moments Porto Cristo comptava amb 300 habitants fixos en el casc urbà i uns 750 dispersos per foravila.
►1929: S’instal•la la primera central elèctrica i de telèfon i es comença un servei mínim de correus.
►1932-1936: Durant aquest anys es va procedir a la construcció del dragat i d’un moll estable de 100 metres de llarg i 14 metres d’amplada on ja es podien amarrar els llaüts, les barques de bou i la resta d’embarcacions.
►1936-1939: La Guerra Civil suposa un període d’estacament en el procés turístic i econòmic del poble. En el cas concret de Porto Cristo la pesca- que era un aliment no racionat- va trobar un nou auge.
►1936: El 16 d’agost es produeix el desembarcament, entre Porto Cristo i Sa Punta de N’Amer (al terme de Sant Llorenç des Cardassar), de les tropes republicanes dirigides pel Capità Bayo. Per això durant vint dies, Porto Cristo va ser conegut com “Porto Rojo”. El 4 de setembre es produí la retirada.
►1940-1950: La Confraria de Pescadors va ser la primera associació existent a Porto Cristo. Durant els anys de la postguerra i a poc a poc, el poble tornava a la normalitat. D’aquests anys és la primera botigueta, el primer quiosc, la primera perruqueria... I el cinema Novedades (1945-1975).
►1943: S’inauguren les drassanes, propietat de Jaume Vaquer “Vermell”.
►1948: S’acaba de construir l’Església del Carme.
►1951-1952: Es construeix el Martell, un dic d’uns 100 metres de longitud que allarga la Punta dels Pelats i que suposa un mur de contenció contra les ones.segleXX4
►1960-1970: En aquesta dècada neix un nou fenomen: el turisme de masses. A Porto Cristo aquest boom econòmic produeix uns grans canvis a l’estil de vida del moment. Així apareixen les primeres sucursals de bancs, als primers hotels li succeeixen altres hostalatges, i també es duen a terme les primeres reformes urbanístiques importants.
►1968: Es construeix el Moll del Riuet.
►1969: Es funda el Club Nàutic.
►1969: Es crea el Futbol Club Porto Cristo.
►1980-1990: Es viu el segon “boom turístic” que ens porta al Porto Cristo de l’actualitat.
►1983: S’editen els primers números de la revista Porto Cristo.
►1989: Les pluges de setembre provoquen desbordament de torrents i importants destrosses al club nàutic, a les embarcacions del moll i al Pont del Riuet.
►1996: Al juliol s’inaugura la Biblioteca municipal.